House of the Rising Sun af James Lee Burke

Der er beduggede mexicanere, bedrag, bly, bad-guys og benhårde ladies i lange baner i denne voldsomme western med vildtvoksende handling

Holland-sagaen

James Lee Burke går i sin seneste roman endnu længere tilbage i sin Holland-familie saga med Billy Bobs bedstefar, Hackberry Bob.

Vi er i tiden umiddelbart efter 1. verdenskrig, og den tidligere Texas Ranger, Hackberry Holland, kommer ridende ind på ørken-scenen i Texas i sin søgen efter den forsvundne søn, Ishmael, da han støder på Den Mexicanske Revolution og Pancho Villas vilde soldater i et lurvet, ensomt beliggende bordel.

Mexicanerne udsætter Hackberry for en nærdødsoplevelse i form af waterbording, inden det lykkedes vor helt med hjælp fra en kvinde at skyde sig fri, sætte fut i ammunitionslageret og tage, hvad der måske er Den Hellige Gral!

Verden i brand

Da der nu bogstavlig talt er sat ild til krudtet, afløser det ene voldsomme brag den næste.

Vi følger den af Hackberry (for)tabt søn, der heroisk kæmpede i 1. Verdenskrig; en skruppelløs østrigsk våbenhandler, der for al i verden vil have fat i Jesus’ drikkekrus, og som har fundet sammen med Hackberrys kone, Maggie Basett; samt to kvinder med ben i næsen og loyaliteten plantet ved Hackberrys kæmpeskikkelse.

Som i en vaskeægte western munder det alt sammen ud i en Showdown i San Antonio mellem den samvittighedsplagede Hackberry, bærer af Den Hellige Gral, og den østrigske våbenhandler, der tjener fedt på andres lidelser og død.

Det er som altid hos Burke epossets store modsætninger, der brager sammen med rystelser på Richterskalaen og floder af blod til følge i den evige kamp mellem Det Gode og Det Onde.

Aggressiviteten ligger oven på huden i det barske texanske westernmiljø, hvor én uheldig replik meget nemt bliver den sidste, man ytrer.

Jeg synes, denne gang at historien er en tand for kulørt med lidt for mange vildskud, utrolige elementer og en håndfuld berømte Gunslingers proppet sammen i én bog, men Burkes miljøbeskrivelser og hard boiled-replikskifte kører som altid smurt i texansk olie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...