Verdens Lys nr. 20 i Dave Robicheaux-serien af James Lee Burke

Jeg har aldrig været god til at løse mysterier. Jeg mener ikke den slags mysterier, politifolk løser, og heller ikke dem, man læser om i romaner eller ser i fjernsynet eller biografen. Jeg taler heller ikke om skabelsens mysterium eller de usynlige kræfter der måske holder til lige på den anden side ad den fysiske verden. Jeg taler om ondskab - måske ikke den helt store ondskab, men dog ondskab ad den slags, hvis oprindelse sociologer og psykiatere har vanskeligt ved at forklare.

 Pilen peger på rekreation

I denne den tyvende roman i serien er Dave Robicheaux med sin ven, bulderbassen Clete Purcel, samt konen og eksnonnen Molly og datteren og forfatteren Alafair, taget på, hvad der bare skulle have været en ganske rolig ferie i det naturskønne område i skyggen af de mægtige Rocky Mountains.

Og oven på de hæsblæsende og nerveflænsende begivenheder i de to foregående og sammenhængende bind, En regnbue af glas og Creole Belle, kunne man da godt unde den aldrende herre en lille smule ro.

Men denne verdens ondskab sover som bekendt aldrig, og da Alafair på en løbetur gennem skovens dybe stille ro bliver strejfet af en pil, ja så har vi balladen.

Ond, ondere

Alt tyder umiddelbart på, at den skyldige er Wyatt Dixon, en tidligere rodeoklovn og dømt forbryder, hvis aggressivt-sarkastiske sætninger er en sand bajads værdig.

Dixon er i øvrigt en gammel kending, som James Lee Burke også har med i romanen Sine egne rødder Billy Bob Holland-serien.

Snart melder sig imidlertid også en anden forbryderkandidat på banen, en sadistisk seriemorder ved navn Asa Surrette, der nærer et dybt og inderligt had til Alafair. Den inkarnerede djævel skulle egentlig være død i en voldsom eksplosion, men noget tyder på, at onde dæmoner ikke slukkes, men snarere næres af flammers inciterende slikken.

Og som om Dave ikke nu havde nok på sin tallerken, så kigger Cletes datter, en tidligere lejemorder, også lige forbi, mens en kyniske petrokemikalie-magnat med indbildske sydstatsmaner samt en no good-søn rumsterer et sted i kulissen.

Old school korrupte betjente er der skam også, og så er de faste ingredienser i en blodig og undergangsdyster James Lee Burke-stuvning ligesom klar til at sætte verden i brand, når et lille kompagni af arrede riddere hæver lansen mod ondskabens fyrste og alle hans alt for villige hjælpere.

Det er intens og dryppende noir, når de gode kæmper for at bevare en rest af lyset i sig selv, mens en kværnende voldsspiral truer med at suge alt og alle ned i det bundløse, evige mørke.

Verdens Lys af James Lee Burke
På dansk ved Ole Lindegård Henriksen
613 sider 
Hovedland

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...