Mae Gullory/Robicheaux

Mae Guillory/Robicheaux

Anafabetisk cajun-kvinde med drømme om social avancement. Moderen forlod Daves far, da Dave var dreng til fordel for en anden mand.

Vi hører gennem bøgerne flere gange om hendes utroskab, og om den virkning de forhold havde på Dave. Hun beskrives som en fyldig tiltrækkende kvinde. Hun arbejdede på vaskeri for 30 cent om timen, hvor der eller næsten kun arbejdede sorte.

´Hun havde store bryster og en fyldig krop, og det var, som om hendes seksualitet og hendes uskyld brast ud at tøjet, når hun dansede jitterbug, eller, et øjeblik senere, dansede en sjæler med Hank, varm og åndeløs i ansigtet, mens hans fingre gled ned over hendes ryg og æltede hendes bagdel ...

Toget kørte stadig på det samme Southern Pacific banelegme, der havde ført min mor til Hollywood i 1946, og med toget kørte stadig de samme vogne fra den  Sunset Limited-linje hun havde kørt med, måske med de samme ørkenlandskaber malet på væggene.

Sommetider, når jeg så toget køre gennem vintermarken med afbrændte sukkerrøsstubbe, kom jeg til at tænke over, hvad min mor mon havde følt, da hun trådte ned på perronen på Union Station i Los Angeles med pilleæskehatten kækt på sned og tasken knuget i sin lille hånd.

Troede hun mon, at den strålende luft og appelsintræerne og San Gabriel-bjergenes blå silhuet var skabt specielt for hende, for at blive opdaget i netop dette øjeblik, på en jernbanestation med et ekko som i en domkirke? spadserede hun ud i Stillehavets grønne bølger og mærkede sin kjole svulme over lårene og fylde hende med en seksuel nydelse, ingen mand nogensinde havde skænket hende?

Hvad gik det ud på?

Hitler og George Orwell havde allerde sagt det. Historiebøgerne skrives af og handler om denne verdens Terrebon'er, ikke om skøre kugler oppe på Mekong-floden eller folk, der dør under olieeksplosioner på en boreplatform, eller analfabetiske kvinder i Cajun- området, der tror, at Solnedgangsekspressens lokomotivfløjte kalder på netop dem. '  

Sidenhen forlod moderen Dave og faderen til fordel for en splejset, usympatisk kortspiller ved navn Mack.
Dave så moderen for sidste gang på en landevejsbodega ved Beau Bridge Highway

'Det var en ramponeret biks med billard og nogle piger, der trak, og mænd, der sloges om dem med knive og knækkede flasker ude på pakeringspladsen.

 Hun dansede med en fulderik henne ved jukeboksen, med maven presset ind mod hans underliv. Hun løftede ansigtet op mod ham, som om hun var fængslet af det, han sagde.

 Så opdagede hun, at jeg stod henne ved baren og kiggede på hende, hun så min hånd på vej i vejret for at vinke til hende, og hun sendte mig et kort smil, blikket glinsede mat af alkohol, og et glimt af uklar genkendelse gled hen over hendes ansigt og forsvandt igen lige så hurtigt , som det var dukke op.

Det var sidste gang, jeg så min mor. 

Moderen døde i 1967 - blev hun mon myrdet...?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...