Portræt af de vigtigste personer i Dave Robicheaux-serien af James Lee Burke, Cletus, Alafair, Bootsie m.f.

Cletus Purcel
Cletus Purceler Dave Robicheaux gamle makker fra sin tid i New Orleans politistyrke. Cletus/Clete er af irsk afstamning. Han er et ordentligt brød med en voldsom appetit på god mad, alkohol, cigaretter, kvinder og gambling. Han kæmper en konstant, men forgæves kamp med at holde vægten nede med vægtløftning og løbeture. Han har sandfarvet hår, og et ar løber ned gennem det venstre øjenbryn. Han kører i en halvsmadret chatreusegrøn cadillac, han har købt af et medlem af mafiafamilien Giacano.

Han må i Delta Blues forlade politiet og flygte til Latinamerika efter at være afsløret som korrupt og have myrdet en forbryder for mafiaen.
I Guatemala arbejder han for militærjuntaen, men i Black Cherry Blues vender han tilbage for i Montana at arbejde for mafiaen, noget han siden fortryder bitterligt. Til trods for sin kompromisløse, bulldozer-facon og sin blakkede fortid bliver Cletus efterhånden Daves bedste ven altid parat til at hjælpe Dave med at afklapse ’kødbollerne’ – mafiamedlemmere, måske hans måde at sone på?
Han slår sig siden igen ned i New Orleans og starter sit en-mands-detektiv-bureau.
Karakteristika:
En kæmpe af en mand - umulig at overse.  Han bærer næsten altid en blå bøllehat på hovedet, ofte ærmeløs T-shirt med de rød- skoldet træstammer af arme, Budweiser-shorts og en cigaret skruet fast i munden. Hvor Dave er grubler og velformueret melankoliker med pludselige vredesudbrud og handlekraftig voldsomhed, er Cletus' 'røde lampe' konstant tændt, de kvikke, morsomme bemærkninger falder i en lind strøm, der kun overgås af antallet af uddelte øretæver.      

Alafair
Daves adaptivdatter fra El Salvador. Dave redder hende ud af et havareret fly i Delta Blues. Hun er opkaldt efter James Lee Burkes egen datter, Alafair Burke, der for øvrigt også er forfatter. Hendes bedste ven ud over Dave og Batist er den durkdrevne Trefod – en vaskebjørn med kun tre fødder.  

Alafair med Trefod i filmatiseringen af Genfærdsgeneralen
Anna Ballard
Socialarbejder. Daves anden kone, der koldblodigt bliver henrettet i Delta Blues.

Bootsie:
Daves tredje kone og ungdomskæreste. De mødes på ny i Flamingo Blues og bliver senere gift. Bootsie har tidligere været gift med et mafiamedlem. Bootsie lider af den farlige Lupus-sygdom, der påvirker immunforsvaret, så det angriber kroppens raske celler.

Bootsie i Genfærdsgeneralen

Batist
Daves handyman og trofaste hjælper i bådudlejningen. Batist  taler cajun engelske. Han er sort og særdeles muskuløs. Har arbejdet også for Daves far. Ryger cigarer og er opdraget i den kreolske katalocisme med elementer af voodoo og forbandelser –gris-gris-  med mere. 


Batist fra Genfærdsgeneralen
(Dave om Batist):
 'Jeg kunne ikke bestemme hans alder, men han havde været teenager under 2. verdenskrig, hvor han arbejdede for mr. Antoine, en af Louisianas sidste overlevende sydstatsveteraner,  mr. Antoine havde testamentarisk efterladt Batist et stykke jord og et lille træhus nede ved floden, og i årenes løb havde Batist drevet lidt landbrug der og øget sin indkomst med fiskekrog og ruser sammen med sin far, havde begravet to koner og opdraget fem børn, der alle sammen klarede sig gennem high school.

 Han var analfabet og undertiden kværulantisk og havde aldrig været længere hjemmefra end New Orleans i den ene retning og Lake Charles i den anden, men jeg havde aldrig kendt nogen mere loyal og ordentlig.


Trefod
Vaskebjørn med kun tre fødder. Durkdreven og på evig jagt efter noget spiseligt i bådudlejningen til Batist store ærgrelse.

Ben Motley
Den eneste sorte politimand i afdelingen i New Orleans. I begyndelsen virker han usympatisk, fjentlig og afstumpet, men som bøgerne skrider frem opstår en vis gensidig respekt mellem Dave og Ben. Ben har et blakket ry, da han for år tilbage lod 7 fanger dø i en elevator. Han er overvægtig og spiser ofte isvafler.

Nate Baxter
Repræsenterer al det Dave afskyer: korruption, mandchauvinisme, racisme, magtbegærlighed. Nate er politimand i New Orleans, og han er vel Daves ærkemodstander indenfor politiet. Nate er veltrænet, rødblond, med vigende hårgrænse og et rødligt skæg. Han plejer tætte bånd med mafiaen og udnytter sit politiskilt til at få 'gratis omgange' ved de prostituerede.  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...