Portræt af de vigtigste personer i Dave Robicheaux-serien - Dave Robicheaux

Dave Robicheaux:
Tommy Lee Jones i rollen som Dave Robicheaux
i filmatiseringen af Genfærdsgeneralen.
Lee Jones ligner i slående grad
 forfatteren James Lee Burke
Peronlige oplysninger og levnedsløb

Dave Robicheaux er født i 1938, og er derved to år yngre end forfatteren. Dave er seriens altoverskyggende hovedperson og fortæller, og har foreløbigt været hovedperson i atten bind.

Dave er født og opvokset i New Iberia, Louisiana. Han er af Cajun – afstamning, det vil sige, at han nedstammer fra de franske kolonialister, der i 1760’erne kom til Louisiana fra Canada.

Efter moderen stak af med en anden mand, boede Dave som barn alene med sin fattige, slagfærdige og alkoholiske far, der lærte Dave at påskønne Louisianas storslåede og vilde natur. Faderen omkom, da den boreplatform, han arbejde på  eksploderede og styrtede i havet.

Allerede som ung mand begyndte Dave at lide af vedfarende mareridt, mørke depressioner og alkoholiske tilbøjeligheder, hvilket blandt andet ødelagde det spirende forhold til ungdomskæresten Bootsie i 1957, de to finder dog sammen igen mange år senere, som vi hører om i Flamingo Blues.

Dave læste engelsk på universitetet, uden dog at gøre brug af sin uddannelse. For efter studietiden blev Dave som så mange andre unge mænd fra hans generation sendt til Vietnam i USA's ulykkessvangre kamp mod nordvietnameserne.

De forfærdelige og traumatiserende oplevelser i Vietnam, hvor Dave i øvrigt avancerede til løjtnant, ændrede for altid Daves livsbane. Da han kom hjem til USA var det med gevaldige tømmermænd og et konstant behov for whisky og iskolde Jax. Efter at være så nogenlunde tørlagt, han går til stadighed til møde i AA, drikker han nu mest Dr Pepper eller 7up.  

Dave kom ind i politiet og arbejdede første i New Orleans, senere sagde han arbejdet op for at hengive sig til sin bådudlejning, det varede dog ikke længe før han igen grundet finansielle problemer tog hvervet op igen nu i New Iberia.  

 Hans første kone gik fra ham efter at have fået nok af hans selvmedlidenhed og druk og forlod ham til fordel for en rig oliemand. Hans højtelskede anden kone, Anne Ballard, blev koldblodigt henrettet af nogle lejemordere på jagt efter Dave. Den tredje kone, ungdomskæresten Bootsie, har tidligere været gift med en berygtet gangster.  I Delta Blues reddede han en lille salvadoransk pige ud af et havareret fly, adopterede hende og gav hende navnet Alafair. 

Karakteristika:

veltrænet, sort overskæg og en lille hvid plet i håret over det ene øre.Dave Robicheaux er konstant på kant med loven i sin jagt på forbrydere.

Han er uortodoks, belæst og vidende, en farlig kombination, der skaber ham mange fjender i en politistyrke hovedsagligt bestående af hvide, halv-eller-hel-racistiske rednecks.

Dave er ridderlig, troende og praktiserende katolik, med socialt engagement og en stærk retfærdighedssans. Han er af gemyt empatisk og melankolsk, men når han ser rødt tager han fat med en voldsomhed og grundighed, som ikke står tilbage for de forbryderiske bagmænd.
Hans bedste ven er ekskollegaen og privatdetektiven Cletus Purcel.

Bonusoplysning: Han bliver af venner og bekendte kaldt 'Streg', og af Cletus for 'ædle manner'.

Interesser:
Løb, styrketræning og lystfiskeri.
Dave er velbevandret i litteratur og har læst og læser meget -  ikke mindst i de mange søvnløse nætter. Udover litteratur læser Dave også gerne historiske værker -  fra Den Amerikanske Borgerkrig, Louisianas historie,  Den Franske Revolution, 2. Verdenskrig, Romerriget m..m.m. afslører Dave i løbet af romanerne en forbløffende bred og detaljeret historisk viden.

 Også musik hører til blandt hans store interesser. Han har en stor samling af 78 plader af mestendels jazz og dixie musik - noget der spiller en central rolle i romanen Dixie. En helt speciel plads i musikhjetet indtager den melankolske cajun-franske kærlighedssang sang med titlen La Jolie Blond. Dave og James Lee Burke vender hele tilden tilbage til den sang, der for dem begge repræsenterer en svunden tid, der er for altid er borte.

Når spritslangerne hvæser 

Når bølgerne går højt, eller de alkoholiske slanger i maven hvæser og vrider sig efter sprit, holder Dave dem nede med et glas mælk, og får lidt ro ved koncentreret at sætte sig ved picnicbordet og skille og smøre sin halvautomatiske pistol. Det drejer sig om en U.S. Army kaliber 45 fra 1911 som han har købt i Saigons Bring Cash Alley for tyve dollars.
Sagt om Dave

'Du skjuler dine følelser lige så godt som en kat i en tørrtumbler' (vennen Cletus)

'Du kan ikke lide rige mennesker. Du tror, vi står midt i en klassekamp. Men det er nu ikke alle velhavende, der også er røvhuller' (Sheriffen i New Iberia)

'Du er et klassisk eksempel på passivt-aggresiv adfærd, Dave. Ja, ikke for at fornærme dig. Du foregiver at være liberal og humanist, men de gamle vaner styrer stadig dit hjerte' (Buford LaRose)

' Du vil gerne spille rollen som billedstormer bland filistrene' (Karyn LaRose)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...