Genfærdsgeneralen bind 6 i Dave Robicheaux-serien af James Lee Burke

James Lee Burkes indignation over århundredes overgreb, mord og undertrykkelse løber som et flammende ildspor gennem romanen, hvor også genfærd, overnaturlige fænomener og legenden om Kong Arthur finder deres rette plads.

Ugler og lig i mosen

Et filmhold fra Hollywood er kommet til New Orleans for ude i det sumpede og fugtige Louisiana at optage en film om Den Amerikanske Borgerkrig. Men det er den skjulte pengemand bag, der skaber røre i det stillestående sumpvand, og fundet af et groft skændet kvindelig bekræfter Dave Robicheaux’ anelser om, at der er mere end ugler ude i mosen.
Det begynder på vanlig vis med en mindre tilforladelig tilfældighed: Dave arresterer den skandaleramte skuespiller, Elrod Sykes, der spiller med i borgerkrigsfilmen, for spirituskørsel.  
Sykes har dog mere på samvittigheden end bare druk: under optagelserne ude i sumpen, beretter han, er der dukket et gammelt mosbegroet skelet op lænket med kæder. Skelettet befinder sig præcis samme sted som Dave i 1957, som ung overværede to hvide mænds koldblodige henrettelse af en sort fange.
Flere kvinder myrdes, og Dave bliver stadigt mere overbevist om at mafioso og tidligere skolekammerat, Baby Feet Balboni, som altså også er producent på filmen har en beskidt finger med i spillet. Dave får så i det videre opklaringsarbejde bistand af FBI i form af den kvindelige agent Rosie Gomez.

Fortiden spøger
Fortiden spøger på alle niveauer, og pludselig ser Dave også i nogle tågede syner – måske forsaget af LSD-forgiftning – den afdøde sydstatsgeneral John Bell Hood, der som en anden Kong Arthur viser sin ridderlige skikkelse, når nøden er størst.
Gamle forbrydelser og fortrydelser blander sig med nutidige ugerninger, og Dave indleder et apokalyptisk enmandsridt mod forbryderne. Med sin indædte og ensomme kamp mod vindmøllerne i form af griske og skruppelløse bagmænd, forsøger han at rette en smule op på årtiers om ikke århundredes negligering, uretfærdighed og racisme.
Vennen Cletus og Daves familie er stort set fraværende i dette bind, der indeholder den hidtidige krasseste kritik af det amerikanske samfund. 
Velskrevet og spændende. Genfærdshistorien virker en smule søgt, men beskrivelserne af scenerne med genfærdssoldaterne er (som altid) ladet med spænding, atmosfære og liv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...